Scholing 6 Westerse kruidencursus volgens Chinese behandelprincipes

Scholing 6 Westerse kruidencursus volgens Chinese behandelprincipes

Chinese behandelprincipes met Europese kruiden “Energetische phytotherapie”
FYTOMED – EEN BRILJANT GROENE SERIE

Voor wat betreft het gebruik van kruiden voor medicinale doeleinden, is de Chinese geneeskunde één van de oudste traditionele systemen. De traditionele Chinese kruidenkunde is een systeem met een eigen filosofie, pathologie, diagnostiek en therapie, welke een historische ervaring geniet van meer dan 3000 jaar. Daarnaast biedt de traditionele Chinese kruidenkunde een indrukwekkende verzameling aan kruiden. Er is geen ander traditioneel systeem wat moderne onderzoekers zo inspireert als de Chinese. Een belangrijk bewijs hiervoor is het moderne laboratoriumonderzoek in het westen naar de werking van de traditionele Chinese kruiden.
 
Momenteel is er een groeiende interesse in onze "westerse " kruiden. De heilzame werking van westerse kruiden is al eeuwen bekend, beschreven en onderzocht. Een bijkomend voordeel is dat het kruiden zijn waarvan iedereen weleens gehoord heeft en dat ze uit onze natuurlijke leefomgeving komen.
Zowel in China als in Europa en Amerika is er een nieuwe beweging gaande en groeiende die tracht te komen tot een harmonische synthese tussen de Oosterse en Westerse geneeskunde.
Als oosters opgeleide therapeuten konden we tot voor kort niet zoveel met onze " eigen " kruiden. De werking, diagnose, dosis etc. waren niet echt verenigbaar met het oosterse energie systeem en daarom gebruikten we de oosterse kruiden.
 
Wanneer wij onze Europese kruiden "van dicht bij huis" eens volgens de aloude Chinese traditie "energetisch" gaan onderzoeken, komen we tot verrassende inzichten in de werking van de Europese kruiden. We werken dan vanuit zes relatief eenvoudige principes volgens de Chinese constitutionele therapie. Dit noemen we de "energetische fytotherapie" welke relatief gemakkelijk en betrouwbaar is in te zetten in de klinische praktijk.
 
Het energetisch werken met westerse kruiden, vanuit de reeds bekende behandelprincipes volgens de constitutionele therapie, geeft een zeer overzichtelijke invalshoek voor het bepalen van een juiste behandelstrategie.
 
Deze cursus combineert tientallen individuele Westerse kruiden (*), mineralen, vitaminen en tientallen kant en klare complexen (formules) met de eeuwenoude Traditionele Chinese Geneeswijzen. Deze unieke combinatie geeft u een beter zicht op de actie van de Westerse kruiden vertaald in het TCG-concept. We bespreken kant en klare kruidencomplexen. De bedoeling is dat de TCG-therapeut direct vanaf de eerste lesdag met de formules aan de slag kan.
 
(*) enkele voorbeelden zijn:  Absinth alsem, Amerikaanse populier, Berendruif, Bittere scheefbloem, Citroenmelisse, Damiana, Gentiaan, Gewone es, Grote engelwortel, Guldenroede , Haver, Holwortel, Karwei, Kattendoorn, Kattensnor, Mariadistel, Monnikspeper, Paardenkastanje, Passiebloem, Pepermunt, Primula, Rode zonnehoed, Roomse kamille, Senna, Slaapmutsje, Stinkende gouwe,  St. Janskruid, Tijgerlelie, Tijm, Toverhazelaar, Valeriaan, Witte berk, Wolfspoot, Zilverkaars, Zoethout.  
 
Inhoud van de cursus Chinese behandelprincipes met Europese kruiden
De energetica van de kruiden - de smaken - de natuur - bewegingstendens - toxiciteit - orgaan- en meridiaantropisme
Behandelingsmethoden volgens de differentiatie
Disperseren - consolideren - purgeren - tonifiëren - elimineren - oplossen van stagnatie
Besprekingen van de individuele kruiden volgens de TCG
Selectie volgens de Zang Fu syndromen
Therapie per pathologie
Praktische informatieInschrijvenVooropleiding:

Acupuncturist of TuiNatherapeut
of het 1ste jaar Tuinatherapeut of het 1ste jaar Chinese Gezondheidszorg gevolgd hebben

Voertaal : Nederlands  
Locatie :  Campus Antwerpen
Lesdatum: 20 & 21 september 2019 / 04 & 05 oktober 2019
Dagindeling :

vrijdag: 15.00 - 21.00 uur
zaterdag: 09.00 - 16.30 uur

Aantal cursisten: minimum 14  - max 20
Benodigdheden: /
Cursusgeld :  600 € (syllabus - hand-outs inclusief)
Accreditatie: BAF - EUFOM - NVA - NWP - VNT - ZHONG
Deelnemers uit het Vlaamse gewest kunnen gebruik maken van de KMO-portefeuille. De kmo-portefeuilleis een maatregel waardoor ondernemers financiële steun krijgen bij aankoop van opleiding (mogelijkheid tot maximum 40% tussenkomst van de Vlaamse Gemeenschap)
De organisatie behoudt zich het recht voor om eventuele wijzigingen in het programma en planning aan te brengen.

Docent
Ron Zoet 
Acupuncturist, Herbalist en Tuina therapeut
ECIWOloog en BBRS Parallel Acupuncturist
Fysiotherapeut
Docent ECIWO & Westerse kruiden volgende de TCG
Lid: NVA & ZHONG

Zie website:
https://www.iczo.be/nl/opleidingen/westerse-kruiden-volgens-de-traditionele-chinese-gezondheidszorg
 
Back to top ↑