Wat is acupunctuur?

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur wordt steeds bekender in Nederland. In 2012 gingen er maar liefst 1 miljoen mensen naar een complementair geneeskundig therapeut, waarvan een kwart naar een acupuncturist (CBS, 2012). Dit aantal is nog altijd groeiende en dat acupunctuur dus iets met naalden te maken heeft, dat weten de meeste mensen nu wel. Maar wat acupunctuur nu eigenlijk écht inhoudt, dat is voor de meesten nog een raadsel. Bij deze dus antwoord op de vraag: “wat houdt acupunctuur nou eigenlijk in?”
 
De basis van de acupunctuur is de traditionele Chinese medische wetenschap. Het houdt in dat dunne naaldjes in vooraf exact beschreven acupunctuurpunten in het menselijk lichaam worden geplaatst. De naalden die gebruikt worden zijn heel dun en flexibel waardoor ze in principe geen pijn hoeven te doen. Wanneer ze in een energiebaan (meridiaan) worden ingeprikt, kan er echter wel een reactie optreden wat zich uit in een stroompje en/of dof gevoel rondom het punt. Soms straalt het gevoel ook uit, langs het verloop van de meridiaan.
Deze traditionele Chinese Geneeskunde bestaat al ongeveer 6000 jaar en is ontstaan vanuit een volk van de berg Hua en de rivier Xian in de provincie Henan, in China. Binnen deze behandelwijze staat het concept van Qi, de zeer omvangrijk beschreven leer van de levensenergie, centraal. Qi, is de levensenergie binnen de traditionele Chinese geneeswijzen en manifesteert zich in de 2 tegengestelde waarde Yin en Yang. Volgens de Chinezen zijn de Yin en Yang waardes geen absolute tegenpolen maar hebben zij elkaar juist nodig om te kunnen bestaan. Voor een gezond functioneren van de mens is het belangrijk dat Yin en Yang in harmonie zijn, anders kan er ziekte ontstaan. Door het inbrengen van de fijne naaldjes in vooraf bepaalde acupunctuurpunten, herstelt de acupuncturist de energie-doorstroming in het meridiaan stelsel en op deze wijze dus ook het lichaam en de geest. Acupunctuur helpt dus je eigen lichaam en geest aanzet te geven om zichzelf weer te genezen. Naast Acupunctuur valt ook de Chinese kruidenleer, voeding en Tai Chi binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde. Al deze onderdelen zijn gebaseerd op het inzicht dat lichamelijke en geestelijke klachten voortkomen uit verstoringen van de energiehuishouding van het lichaam.

Dit is waarom acupunctuur geschikt is voor de meest uiteenlopende klachten die zowel lichamelijk als geestelijk van aard zijn, zoals; 
- Hoofdpijn
- Gewrichtspijn; o.a. schouder, nek en rug
- Huidproblemen
- Menstruatieklachten
- Maag-, darmklachten, overgewicht
- Burn-out, vermoeidheid
- Psychische klachten zoals angst en depressie, ADHD
- Verslavingen; o.a. roken


 
Meer informatie of een afspraak plannen?
Bel dan 071 - 4013753 of 06-23849565 of neem contact op via het contactformulier
Back to top ↑