Fytotherapie

Dit is het gebruik van planten en plantenextractenter bevordering van de gezondheid, de zogenaamde Chinese- en westerse kruidentherapie. Alle ingrediënten bestaan volledig uit natuurlijke bestanddelen.
Het gebruik ervan is universeel en al even oud als de geneeskunde zelf (3000 jaar!). Meer dan een derde van de wereldbevolking, voornamelijk in het Oosten, maakt dagelijks gebruik van deze vorm van geneeswijze.

De praktische kant voor het innemen van kruiden betreft het gebruik van de zogenaamde granulaten, kruidentincturen, kruidenmaceraten, kruidencapsules of kruidentabletten.
Driemaal daags 2-3 tabletten of driemaal daags een theelepel granulaat (poedervorm), volstaat in het algemeen bij de fytotherapie of kruidentherapie.

Westerse kruiden volgens de Traditionele Chinese Gezondheidszorg
Chinese behandelprincipes met Europese kruiden “Energetische phytotherapie”
FYTOMED – EEN BRILJANT GROENE SERIE 


Voor wat betreft het gebruik van kruiden voor medicinale doeleinden, is de Chinese geneeskunde één van de oudste traditionele systemen. De traditionele Chinese kruidenkunde is een systeem met een eigen filosofie, pathologie, diagnostiek en therapie, welke een historische ervaring geniet van meer dan 3000 jaar. Daarnaast biedt de traditionele Chinese kruidenkunde een indrukwekkende verzameling aan kruiden. Er is geen ander traditioneel systeem wat moderne onderzoekers zo inspireert als de Chinese. Een belangrijk bewijs hiervoor is het moderne laboratoriumonderzoek in het westen naar de werking van de traditionele Chinese kruiden.
 
Momenteel is er een groeiende interesse in onze "westerse " kruiden. De heilzame werking van westerse kruiden is al eeuwen bekend, beschreven en onderzocht. Een bijkomend voordeel is dat het kruiden zijn waarvan iedereen weleens gehoord heeft en dat ze uit onze natuurlijke leefomgeving komen.
Zowel in China als in Europa en Amerika is er een nieuwe beweging gaande en groeiende die tracht te komen tot een harmonische synthese tussen de Oosterse en Westerse geneeskunde.
Als oosters opgeleide therapeuten konden we tot voor kort niet zoveel met onze " eigen " kruiden. De werking, diagnose, dosis etc. waren niet echt verenigbaar met het oosterse energie systeem en daarom gebruikten we de oosterse kruiden.
 
Wanneer wij onze Europese kruiden "van dicht bij huis" eens volgens de aloude Chinese traditie "energetisch" gaan onderzoeken, komen we tot verrassende inzichten in de werking van de Europese kruiden. We werken dan vanuit zes relatief eenvoudige principes volgens de Chinese constitutionele therapie. Dit noemen we de "energetische fytotherapie" welke relatief gemakkelijk en betrouwbaar is in te zetten in de klinische praktijk.

Het energetisch werken met westerse kruiden, vanuit de reeds bekende behandelprincipes volgens de constitutionele therapie, geeft een zeer overzichtelijke invalshoek voor het bepalen van een juiste behandelstrategie.

(*) enkele voorbeelden zijn:  Absinth alsem, Amerikaanse populier, Berendruif, Bittere scheefbloem, Citroenmelisse, Damiana, Gentiaan, Gewone es, Grote engelwortel, Guldenroede , Haver, Holwortel, Karwei, Kattendoorn, Kattensnor, Mariadistel, Monnikspeper, Paardenkastanje, Passiebloem, Pepermunt, Primula, Rode zonnehoed, Roomse kamille, Senna, Slaapmutsje, Stinkende gouwe,  St. Janskruid, Tijgerlelie, Tijm, Toverhazelaar, Valeriaan, Witte berk, Wolfspoot, Zilverkaars, Zoethout.

Een andere specifieke mogelijkheid, wanneer er bij mensen sprake is van een verminderde reactie op de reguliere kruidentherapie, bestaat in de vorm van Gemmotherapie (jonge plantenknoppen) en Mineraal-Gemmotherapie (mineralen en sporenelementen).
Motion & Health biedt ook deze specifieke mogelijkheid aan binnen de kruidentherapie (fytotherapie).
Ron Zoet is zelf al vele jaren docent van de cursussen voor Gemmotherapie en Mineraal-Gemmotherapie bij Timm Health Care in Nederland en het Instituut voor Complementaire Zorg Opleidingen (ICZO) in Belgie.
 
Back to top ↑